KAKKU JOKA VIE KIELEN MENNESSÄÄN

Ehdottomasti yksi suosikki makuyhdistelmistäni on lakritsi ja sitruuna. Jäätelöistä tulee yleisimmin valittua myös kyseinen kombinaatio, sekä irtokarkkeja pussiin ladatessa huomaan täyttäväni sen lähinnä lakritsi, salmiakki, sekä sitrushedelmien makuisilla karkeilla.

Erityisemmin en ikinä ole kakuista välittänyt. Ne ovat usein raskaita ja niin yltiömakeita, että lusikan tekee mieli laskea jo ensimäisen suupalan jälkeen. Yleensä tästä syystä kierränkin esimerkiksi juhlien tarjoiluissa kakut kaukaa.

Rakastan sekä ruoanlaittoa, että leipomista ja usein tuleekin selailtua reseptien ihmeellistä maailmaa ja testailtua vaikka ja mitä. Tällä kertaa huomion kiinnitti Pullahiiren blogissa kakku nimeltä Lakritsi-sitruunahyydykekakku. Ai piru. Voiko parempaa makujen yhdistelmää ollakkaan! Samantien juoksujalkaa kauppaan, ainekset kainaloon ja hommiin.

Lopputulos oli aivan älyttömän hyvä ja yllätti kyllä täysin kaikki maistajatkin keveydellään ja raikkaudellaan. Ei liian makea, raikkaan sitruunainen, sopiva määrä herkullisen valuvaa lakritsia ja pohjan kostutetut savoiardikeksit sopi kyseiseen hyydykekakkuun kuin nenä päähän. Lakritsikastiketäytettä tein loppujen lopuksi 1,5 kertaisen määrän, sillä huomasin reseptin mukaisella määrällä tehdessäni, ettei lakritsikastiketta jäänyt riittävästi kakun päälle. Mittasin siis vielä 0,5dl lakritsikastiketta, liotin puolikkaan liivatelehden kylmässä vedessä ja lisäsin sen ruokalusikalliseen kiehuvaa sitruunamehua, jonka jälkeen lakritsakastikkeen sekaan ja näin sain kakun päälle runsaamman näköisen lakritsikiillon.  Kannattaa ehdottomasti laittaa kokeiluun. Tämä sopii varmasti todella hyvin esimerkiksi uuden vuoden kutsujen jälkiruokapöytään! Superhyvää!

p1040501

(Resepti: Pullahiiri.com)

Lakritsi-sitruunahyydykekakku

Pohja
noin 100 g savoiardi-keksejä
noin 1/2 dl sitruunalimonadia

Täyte
4 dl vispikermaa
350 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (340 g) lemon curd-tahnaa
6 liivatelehteä
5 rkl sitruunamehua
1 dl lakritsikastiketta
(keltaista elintarvikeväriä)

Koristelu
lakritsikarkkeja
noin 1 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
(keltaista elintarvikeväriä)

”Öljyä irtopohjavuoan reunus (noin 22 cm) kevyesti ja ripotele päälle tomusokeria. Laita reunus tarjoiluastialle ja leikkaa keksit sopivan kokoisiksi, jotta saat laitettua keksit mahdollisimman lähekkäin toisiansa, kakun pohjaksi. Kostuta keksit sitruunalimonadilla. Voit käyttää pullasutia apuna kostutuksessa.

Valmista täyte laittamalla liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen noin 5-10 minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Nosta kermavaahto sivuun hetkeksi ja notkista tuorejuusto vatkaamalla sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa. Lisää tuorejuuston joukkoon lemon curd ja sekoita hyvin. Kuumenna 3 ruokalusikallista sitruunamehua kiehuvaksi ja nosta viisi liivatelehteä pois kylmästä vedestä. Purista ylimäärinen vesi pois ja sulata liivatteet kuuman sitruunamehun joukkoon. Jäähdytä seosta hetki sekoitellen ja kaada se sen jälkeen ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon, koko ajan seosta sekoitellen. Lisää halutessasi tässä vaiheessa keltaista elintarvikeväriä tuorejuustoseoksen joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon.

Kuumenna loput sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta viimeinen liotettu liivatelehti pois vedestä. Sulata liivatelehti kuuman sitruunamehun joukkoon ja sekoittele lakritsikastikkeen joukkoon.

Levitä noin puolet sitruunatäytteestä pohjan päälle. Kaiverra pienellä lusikalla spiraali täytteeseen ja lusikoi spiraaliin lakritsikastiketta, mutta älä ylitä spiraalin reunoja lakritsikastikkeella, jotta lakritsi pysyisi kivana sattumana kakussa. Levitä varovasti loput sitruunatäytteet päälle ja tasoita pinta. Voit kaataa ja levittää loput lakritsikastikkeet kakun päälle ohueksi kerrokseksi. Nosta kakku kylmään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli.

Irroita vuoan reunus kakun ympäriltä. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä tomusokerin ja keltaisen elintarvikevärin kanssa. Pursota kakun reunalle kaunis kermapursotus ja täytä kakun keskiosa erilaisilla lakritsikarkeilla.

Kakku on valmis herkuteltavaksi! 

nayttokuva-2016-12-29-kello-19-26-24

Vinkki! Lakritsi ei jähmety hyytelöksi tuolla yhdellä liivatelehdellä, joten se saattaa olla niin kakun sisällä kuin päälläkin ihanan valuvaa. Maku on todella hyvä.

Vinkki! Huomioi, ettet vie spiraalia liian lähelle kakun reunaan, jotta lakritsi pysyisi hyvin kakun sisällä, eikä valuisi reunasta ulos.

Vinkki! Olen saanut nyt muutaman palautteen, että Pirkka-lakritsikastike ei ole tässä toiminut, vaan seoksesta on tullut erottunutta litkua. Minä käytin reseptiin Lidlin lakritsikastiketta, joka toimi hyvin, kuvien kaltaisesti. ”

↓ SEURAA ↓
Facebook // Instagram 
Snapchat: veera.gronlund

1 comment / Add your comment below

Vastaa