IHANAN KUOHKEAT KAURASÄMPYLÄT

Ihanan pehmeä uunituore lämmin leipä.. ja tietysti kunnon sipaus voita päälle, nam! Voiko ihanampaa makuparia ollakkaan.

Monen montaa leipäreseptiä kokeilleena, olen kerta toisensa jälkeen todennut saaneeni omasta mielestäni paremman makuiset ja kuohkeammat sämpylät, kun hieman olen suhteita muuttanut ja jättänyt esimerkiksi jauhojen määrää pikkasen vähemmälle. Pehmeä taikina takaa pehmeät sämpylät. Rahka-kaurasämpylöissä rahka tuo ihanan happamaa makua sämpylöihin ja tämä on toki ihan itsestä kiinni, että haluaako tehdä taikinan maitoon vaiko kokeilla tuota herkulliseksi todettua rahka-maitoseosta. Näihin olen usein saattanut myös raastaa mukaan myös hieman porkkanaa, eli yhdestä hyvästä sämpyläreseptistä voi vaikkapa siemeniä tai juuresraastetta lisäten saada ihania omaan makuun sopivia luomuksia.

Tässä tulee nyt oma luottokaurasämpyläreseptini, joista takuuvarmasti saat aikaiseksi herkullisen pehmeät ja kuohkeat sämpylät. Rasvan määrän voi itse päättää lorauksesta öljyä aina sinne 100 grammaan asti voita. Reipas määrä voita tietysti tuo oman ihanan voisen makunsa sämpylöihin, mutta takaan, että myös vähärasvaisemmasta versiosta tulee aivan yhtä ihanan ilmavia ja pehmeitä. Muista alustaa taikina kunnolla ja pikkuhiljaa lisäillä jauhoja!

MEHEVÄT KAURASÄMPYLÄT

5dl maitoa ( tai 2,5dl maitoa ja 250g rahkaa)
1pss kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa
2-3rkl tummaa siirappia
2tl suolaa
1,5dl kaurahiutaleita
n. 7-8dl vehnäjauhoja
loraus öljyä tai 100g voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (tai lämpimään maito-rahkaseokseen). Lisää suola, siirappi ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon VÄHITELLEN (desi kerrallaan) vehnäjauhot ja lisää alustamisen loppuvaiheessa loraus öljyä tai sulatettu voi.
Kohota taikina lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinalla tai tuorekelmulla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Pyörittele  sämpylöitä.

Kohota peitettynä vielä puoli tuntia ennen paistamista.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10min tai kunnes kypsiä.

Jos haluat sämpylöihin pehmeän kuoren, jäähdytä sämpylät peitettynä liinan alla ja säilytä jäähtyneet sämpylät ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa.

Nauti uunituoreena voinokareen kera!

Ps. Jos haluat pakastaa sämpylät, tee se heti niiden jäähdyttyä. Näin ne maistuvat tuoreilta vielä pakkasesta sulatettunakin!

 

↓ SEURAA ↓
Facebook // Instagram 
Snapchat: veera.gronlund

Vastaa